Historia

SommarRock Svedala är en av Sveriges äldsta återkommande ideella festivaler. Det har varit utmaningar på vägen men betydligt fler framgångar. Vi ser fram emot att fortsätta leverera en folklig och högkvalitativ festival.
1987-1989

SommarRocken går av stapeln på gröningen bakom badet med lokala förmågor, en scen av lastbilsflak, fri entré och en budget som täcks genom lott- och smörgåsförsäljning.

Sommarrocken flyttar in på Gamla Idrottsplatsen. Vi tar hit våra första rikskända artister – Sinners, Karl Kanga och Cover Boys – och börjar ta entré. Festivalen börjar ta form men fortfarande hittar inte gemene man hit.

Friluftsbadet blir, efter många års påtryckningar från SMURF, platsen för SommarRocken. Fler och större artister – Tommy Nilsson, Dan Hylander, Clawfinger, Electric Boys, Robert Wells och Charlie Norman – kommer till Svedala. Öltältet gör intåg på SommarRocken till folkets förtjusning. Och äntligen börjar folk hitta hit.

SommarRocken växer och är nu den största ideellt drivna återkommande festivalen söder om Hultsfred. Artistuppbådet blir större och större. 1994 kom Nordman, Brainpool och Roffe Wikström, vilket fick ca 3000 personer att strömma till badet. Kent, Black Ingvars, Ardis och Basic Element drog lika många året efter.

1996 var det dags för den första internationellt kända akten, Alphaville, som tillsammans med Kenneth & the Knutters, Broder Daniel, Ro-cee och Vildsvin fick folk att gå man ur huse mot SommarRocken. Arrangemanget blev också en familjefest där Mora Träsk, Gullan Bornemark och Avadå Band har underhållit för alla åldersgrupper.

SommarRocken blir proffsigare och proffsigare, omsättningen passerar halvmiljonen och folk utanför Svedala börjar strömma till arrangemanget liksom tidningar, radio och TV. SommmarRocken är för övrigt huvudnyhet på Kvällsposten och Arbetets löpsedlar.

SommarRock Svedalas 10-års-jubiluem. Detta året hade förutsättningar att på alla plan befästa vår storhet. Solen sken, artisterna var större än någonsin, första upplagan av vår egna Småstjärnorna-tävling, och arrangören kände sig än proffsigare än året innan. D.A.D, Backyard Babies, Jumper, Ossler, och Joey Tempest bankade på dörren och SommarRocks-personalen öppnade med ett självsäkert leende.

Knappt hade vinden från dörren hunnit smeka deras kinder förrän släggan slog dem i pannan. Släggan hette i detta fallet Mr Black, turnéledare, med stora internationella erfarenheter, åt Joey Tempest.

De slog ned på allt gällande säkerhet och artistintegritet. Vi förstår nu att vi inte är  stora. Men lyckas ändå för första gången i festivalens historia göra en ansenlig vinst.

Med pengar i fickan bestämmer vi oss för att expandera. Området byggs ut och ett embryo till en tredje scen skapas. Fler rikskända artister än någonsin engageras: Wilmer X, Jerry Williams, UDO, 666, Incka, Loosegoats och CajsaLisa går i spetsen för årets SommarRock.

Trots expansionen lyckas vi i princip med att dra runt arrangemanget.

Med en stark tro på oss själva väljer vi att expandera gällande antalet dagar. Efter mer än 10 år som tredagarsfestival läggs en fjärde till. Den nya dagen nischas i hårdrockens tecken. med Hellacopters och Fireside i spetsen.

De övriga dagarna spelar Sven-Ingvars, Markoolio, Martin, Uno Svenningsson och Icebreaker. Ett program vi hoppas ska locka alla sorters människor till lilla Svedala. Denna smått huvudlösa satsning leder oss i vår största förlust genom tiderna.

Efter fjolårets fiasko bestämmer vi oss för att återerövra området från 1997. Att skynda långsamt är erfarenheten av de senaste åren.

Med artister som Nationalteatern, Mikael Wiehe, Patrik Isaksson, Bomfunk MC’s och ett ungt hungrigt The Ark i öltältet ska succén åter bli ett faktum. Ett sent avhopp av Hardcore Superstar smolkar bägaren något, men en blixtinkallad Blues gör det bästa av saken

Kostymen börjar kännas trygg. Istället för märkliga expansioner strävar vi efter att förädla vårt koncept.

Eftersom vi vill tilltala alla, inkluderat svartklädda hårdrockare, bokar vi The Haunted. Vilket tyvärr leder till en stor gallring av folkhavet. Detta till trots blir det ett publikt succéår då Antique, Latin Kings, Shebang och inte minst Kim Larsen frälser folket.

Efter de sista årens blygsamma men lyckade expansion satsar föreningen stort på sitt 15-års-jubileum.

Artister som D-A-D, Wilmer X, Mendez, Lambretta, Supernatural, Danne Stråhed och Joddla med Siv ska uppträda när festivalen fyller moppe.Vi får stänga entrén på fredagen, vi slår publikrekord med 8600 besökare, och SommarRock Svedala gör sin största vinst genom tiderna.

Med fjolårets vinst har festivalen kunnat göra de nödvändiga investeringarna för att fortsätta växa och bli bättre.

Vi köper gamla minigolfen i Svedala och gör om den till festivalområde. Bokar artister som The Ark, Mikael Wiehe, Advance Patrol, The Mo, Danne Stråhed, Joddla med Siv och DiLeva. Förhoppningarna om ytterligare en storvinst går dessvärre i kras när vädergudarna bestämmer sig för att blötlägga Svedala under festivaldagarna.

Att lyckas dra runt en festival trots regn blir den ovärderliga erfarenheten från fjolåret. När regnet återigen drar in över Svedala under byggnationsdagarna bestämmer vi oss för att trotsa vädret och bygga en väg som kan säkerställa festivalens uppbyggnad och säkerhetsstruktur.

Vi ökar omsättningen med 25% vilket leder oss över 2-miljonersstrecket. 300 funktionärer arbetar, 30 artister uppträder på 3 scener.

Artistskaran frontas av namn som Markoolio, Timbuktu, Joddla med Siv, Danne Stråhed, Da Buzz, Günther, CajsaLisa och E-type. Dessa drakar backas av mindre namnkunniga men minst lika spännande framtida nöjesprofiler.

Denna underbara blandning av högt och lågt tilltalar vädrets makter och sommarens enda soldagar bryter igenom när festivalen slår upp sina portar.

Ett par år med vind i seglen gör att vi fortsätter att satsa stort. Området byggs om, fler stora artister bokas, fler funktionärer hjälper till, omsättningen ökar, och för första gången marknadsför vi oss i tv.

Det stora målet är att äntligen nå den magiska gränsen på 10.000 besökare. Målet nås med råge då 12.600 – unga som gamla, hårda som mjuka, festivalrävar och noviser – sluter upp och njuter av solsken och artister som Wilmer X, The Ark, Backyard Babies, Alcazar, Jimmy Jansson och Amy Diamond.

Nu talas det om SommarRock Svedala i hela södra delen av vårt avlånga land!

Efter succéåret 2005 är förväntningarna på oss många och höga. Trots en trög start på bokningsfronten lyckas vi till slut presentera ett smörgåsbord av den svenska artisteliten – Håkan Hellström, Bodies Without Organs, Sebastian, Helena Paparizou, Peps Persson, Hardcore Superstar, The Poodles med flera förgyller festivalen.

Inför festivalen säljs biljetter som aldrig förr och vi börjar drömma, men tyvärr når vi inte riktigt lika långt som året tidigare. Men med 11.900 besökare, solsken och en mycket välarrangerad festival lämnar vi och våra besökare området med en stort leende.

Nu börjar vi ladda inför det stundande 20-årsjubileumet.

Året då SommarRock Svedala firade 20 år av mys! Förväntningarna från allmänheten och oss själva var större än någonsin och vi förberedde oss för att genomföra Sveriges bästa festivalkalas genom tiderna.

Dagarna före festivalen hotades arrangemanget ännu en gång av vädergudarna, men med hjälp av våra fantastiska funktionärer och 35 ton träflis lyckades vi genomföra den bästa SommarRock Svedala någonsin.

Det gamla publikrekordet slogs då 13.400 besökare kom och mös tillsammans med Timbuktu, The Ark, Hammerfall, Markoolio, Melody Club, Markus Fagervall och 25 andra artister.

Efter ett framgångsrikt 20-års-jubileum med publikrekord var allas förväntningar stora. Samtidigt som vi satsade hårdare än någonsin exploderade nöjessommaren i Skåne, och nya festivaler med snarlikna koncept dök upp, och fler konserter arrangerades än någonsin under sommarmånaderna.

Oron inför festivalen är större än på många år, men när entrén öppnas visar vår publik ännu en gång att de är oss trogna. Under tre dagar njöt 11.700 besökare till musiken från artister som Ola, Timo Räisänen, Sahara Hotnights, Moto Boy, Joddla med Siv, Crashdiet, Hasse Andersson, Amanda Jenssen, Calaisa, Lillasyster, Mustasch, Magnus Uggla med flera.

Året då ordet ”finanskris” var på allas läppar. Tankarna inför festivalen var många. Vågade vi satsa? Skulle publiken vara oss trogna? Var detta sista året? Det ekonomiska läget påverkade många festivaler i Sverige, så även oss, och det var först under de sista timmarna av arrangemanget vi äntligen kunde pusta ut.

Våra fantastiska funktionärer och vår underbara publik hade gjort det igen! Under 3 molniga, men regnfria, dagar umgicks och kramades 12.500 besökare till artister som Tomas Ledin, D-A-D, Kevin Borg, The Refreshments, Bo Kaspers Orkester, Veronica Maggio, E.M.D, Backyard Babies med flera.

Efter två tuffa år i finanskrisens tecken valde vi att satsa! Det var allt eller inget som gällde, antingen skulle festivalen bli ett fantastiskt avslut på en 23 år lång tradition, eller skulle det bli en makalös succé som tog oss ut ur ett två år långt ekonomiskt mörker.

Vi kunde aldrig ana att det skulle gå så bra som det gjorde! Under sommarens bästa dagar fyllde vi vårt festivalområde till bristningsgränsen, när 15.500 besökare trängdes till musiken från artister som Europe, Takida, Hoffmaestro & Chraa, Nisse Hellberg, Royal Republic, Dan Hylander och många fler! Nu var vi redo för ett nytt festivalområde och nya utmaningar!

Att vi skulle komma tillbaka 2011 var en självklarhet, dock så var det länge oklart i vilken storlek och form. I början planerade vi att banta ner festivalen på grund av byggnationen av nytt festivalområde. Men snabbt insåg vi att detta inte var något vi kunde stå för.

Det som skulle bli vårt mellanår, blev inget mellanår, i varje fall inte i negativ bemärkelse. Det blev ett fantastiskt artistutbud med artister som The Ark, Wilmer X, Mustasch, The Boppers, September, Electric Boys, på ett fantastiskt nytt område utan några, för våra besökare, tråkiga besparingar. Förköpsförsäljningen gick bättre än någonsin, men när SommarRocksveckan kom, kom även regnet.

Veckan blev en hård kamp mot vädrets makter, men återigen log vädergudarna mot oss. Ett par timmar innan öppning slutade det att regna och solen vågade sig fram igen. Totalt kom 12 200 och upplevde en fuktig men fantastisk festival.

Året då SommarRock Svedala fyllde 25 år! Men det var inte bara 25-årsjubileumet som gjorde årets festival så speciell. Vårt nya festivalområde, som vi arbetat med under flera år, skulle äntligen presenteras för våra besökare. Vi satsade hårdare än någonsin och gjorde budgetökning på en miljon kr, återigen var det vinna eller försvinna som gällde. Ett stort mål med årets festival var att börja boka utländska artister, detta resulterade i att W.A.S.P. och Thin Lizzy bokades till festivalen. Men tyvärr ställde W.A.S.P. in i juni och en jakt efter ersättare påbörjades.

Till slut blev Hammerfall klara som ersättare och tillsammans med artister som Thin Lizzy, Takida, Timbuktu, Jakob Hellman, Amanda Fondell, Amanda Jenssen, E-type och många flera så bjöds det på Sveriges bästa festivalkalas.

Festivalen och vårt nya område blev en succé och vi slog både endagsrekordet och det totala publikrekordet då 18.000 personer kom under dagarna tre

Efter ett fantastiskt 25-årsjubileum var förväntningarna skyhöga. Området förfinades med ny servering och ny entré. Återigen bokade vi W.A.S.P i hopp om att kunna återgälda våra besökare efter fjolårets avbokning. Men ännu en gång svek bandet oss och tyska Helloween kallades in som ersättare. Drömmen var att nå den magiska gränsen på 20.000 besökare, men efter fjolårets magiska festival kändes drömmen nästan orimlig.

Men med artister som Helloween, Magnus Uggla, Ulf Lundell, Miss Li, Eldkvarn, Sean Banan och Stiftelsen lyckades vi! Nytt publikrekord var ett faktum då 20.500 besökare kom och festivalen hade ökat med 5.000 besökare på två år!

Trots denna enorma tillväxt bevarades myskänslan och festivalen avlöpte utan några incidenter, med ett fantastiskt väder och massor av kärlek!

Året då vi avslutade ett par års kraftig expansion med den största satsningen i vår historia. Artister som Twisted Sister, Veronica Maggio, Dead By April, The Sounds, Agnes och många fler presenterades till festivalen och vårt nya företagsnätverk lanserades.

Men ännu en gång satte vädrets makter oss på prov och lördagen var den blötaste festivaldagen i SommarRock Svedalas historia.

Trots detta lockades ändå 19.500 besökare till festivalen och 2014 är det största arrangemanget vi genomfört.

Efter flera års kraftig expansion tittar vi stolt tillbaka på en otrolig resa, en resa som gjorts helt baserad på ideella krafter. Men trots detta inleds 2015 med det tuffaste och modigaste beslutet i vår historia.

Vi beslutar oss för att minska storleken på festivalen. Festivalområdet görs mindre, vi återgår till två scener och storleken på artisterna minskas.

Allt för att vi, som arrangör, helt enkelt behöver mer tid till att skratta, dansa, känna och älska. Varför göra festival om man inte längre har lika kul när man gör den? Artister som Timbuktu, Mustasch, Sator, Måns Zelmerlöw, Hardcore Superstar m.fl. bokas och succén blir ett faktum. 16.100 personer besöker festivalen och vi och våra besökare har roliga och mysigare än på flera år!

Fjolårets beslut är det bästa vi någonsin tagit och kraften i organisationen är tillbaka. Vi fortsätter på samma bana och artister som Takida, Jill Johnson, Miriam Bryant, Electric Banana Band, Backyard Babies, Markoolio m.fl. bokas. Men ännu en gång drabbas festivalen av dåligt väder.

Tre dagar innan öppning svämmas stora delar av festivalområdet över och vår organisation prövas på nytt. Men trots detta öppnas festivalen med ett fungerade område.

Regnet fortsätter att falla från och till under festivalen men trots detta blir det ett fantastiskt arrangemang med totalt 15.500 besökare.

Äntligen var det dags för oss att fira 30 år av mys, kärlek och stolthet. Artister som Europe, Magnus Carlson, Magnus Uggla, Måns Zelmerlöw, Stiftelsen, Nisse Hellberg och Gunhild Carling bokades för att bjuda på årets bästa festivalkalas.

För att sammanfatta våra 30 år som festivalarrangör sattes dessutom en framgångsrik fotoutställning upp på Galleri KVIS i Svedala.

När 19.100 besökare dansade, skrattade, sjöng och njöt tillsammans i solskenet blev festivalen precis så fantastisk som vi drömde om.

2018 var ett år med många prövningar och nya utmaningar.

Det var det året som en helt ny ledning i organisationen klev på. Trots några mindre ändringar på området och beslutet om att göra festivalen lite mindre så gjorde vi en helt fantastisk festival.

För 12.000 besökare och över 600 ideella funktionärer så sken solen starkt under alla 3 dagar. Det var inte bara solen som lös, utan även glädjen, kärleken och all energi.

2019 var det andra året då en ny ledning klev på och skulle leda SommarRock Svedala. Delar av ledningen 2018 satt kvar, vissa avgick och vissa klev på.

Att ta över en så pass stor väletablerad organisation, att hitta rätt sätt att jobba på, att hitta sina nya positioner och komma in i sina roller kräver sin tid. Som man säger, Rom byggdes inte på en dag.

Trots detta så skapade vi en välbesökt festival fylld med sol, värme, glädje och kärlek. Vi hade 15.500 fantastiska besökare och över 600 ideella hjältar som bjöd på sång, dans och skratt.

Detta var ett tungt år för alla. Året då Covid-19 infiltrerade hela världen och även stängde ner hela världen.

Detta var första året sedan 1987 som SommarRock Svedala tvingades ställa in sin festival.

2021 var året vi alla siktade på, året då vi äntligen skulle få göra come back och göra världens bästa festival!

Men de drömmarna gick snabbt i spillror. Covid-19 härjade mer än aldrig förr och hela festivalsverige tvingades att ligga nere ännu ett år.

Vi är äntligen tillbaka! Efter två år med en pandemi som slog ner hela världen så fick vi äntligen göra comeback inför 2022. Detta var inte heller ett vanligt år utan året då SommarRock Svedala firade sitt 35-års-jubileum.

Med artister som Europe, Molly Sandén, Mustasch, Måns Zelmerlöw, Hasse Andersson och många fler så besökte inte mindre än ca 19.000 besökare vår festival.

Detta var ett år med många känslor – känslor av tacksamhet, stolthet och kärlek. Tacksamma över att vara tillbaka, stolthet och kärlek för alla fantastiska funktionärer, besökare och sponsorer.

Nu längtar vi tills 2023 och tänker bara gå en väg, rakt fram!